vrijdag 14 februari 2014

Stille tocht Oostvaardersplassen


Vanmorgen verzamelden zich tegenstanders van het beheer van de Oostvaardersplassen.Men bereidde zich voor op een stille tocht omwille van de vele grote grazers die via een onnodige lijdensweg door Staatsbosbeheer geëxecuteerd worden
Ooit was het gebied een vergeten stuk ingepolderde grond. In 1983 besloot men daar zo'n 30 tal grazers los te laten, om het groen enigszins bij te houden. Het gebied is totaal 5.600 ha groot, waarvan zo'n 2.000 geschikt voor een beperkt aantal grazers. Door het amateuristisch beheer van Staatsbosbeheer is het aantal dieren daar opgelopen tot ergens tussen de 3.500 en 4.000 stuks. Voor een ieder die een beetje kan rekenen betekent dit een grote overbelasting van het gebied. Dat is duidelijk te zien aan de bruine, dode uitstraling en de gezondheid van de dieren. Edelherten, konikpaarden en heckrunderen vormen daar de grootste groepen. Afgelopen jaar zijn ongeveer 1.700 dieren omgekomen. De meeste zijn door Staatsbosbeheer geëxecuteerd, omdat ze uitgemergeld en ziek waren.
Omdat hier sprake is van Staatsbosbeheer vindt de dierenmishandeling gelegaliseerd plaats. De film over de Oostvaardersplassen werd met veel gejuich ontvangen. Maar de werkelijkheid is totaal anders. Toch maakt de gemeente Lelystad goede sier met de film. De bezoekers die naar aanleiding van de film een kijkje gingen nemen, waren erg teleurgesteld. Voor hen werd overigens wel goed gezorgd in een nieuw onderkomen.
Maar voor de dieren blijft het een concentratiekamp, waar slechts één ding vaststaat : een vroege, wrede dood door de kampbeheerders.