In Almere is de lijsttrekker van de PVV het zat dat er zoveel hoofddoekjes op de weekmarkten te zien zijn. Toon van Dijk, zelf standaard met langharig hoofdbedeksel, vindt dat het Nederlandse straatbeeld zodoende verdwijnt. Wat is dat straatbeeld eigenlijk, Toon? Klompen, boerenkielen, blonde haren en kaas met tulpen?
Ach ja, en zo verzinnen we heel wat af. Jammer dat Toon zo tegen de hoofddoekjes aankijkt. Hij zou eigenlijk eerst onder dat hoofddoekje moeten kijken. Daar zit een mens. Eng hè, Toon?
En wat als al die hoofddoekjes van de weekmarkten zouden wegblijven? Dat zal de marktkooplui flink wat omzet gaan kosten. Om maar te zwijgen van de gezellige drukte. En dringt de PVV met een dergelijk verbod de Islam terug? Wel nee! Dat is een geloof en geen hoofddoek.
Als ik iemand met een hoofddoekje zie, dan denk ik terug aan de tijd, dat we in dit land niemand konden vinden, die een bepaald soort werk wilde doen. Daar vonden en vinden we ons nog steeds te goed voor. Iedereen kan immers sinds de jaren 60 een diploma halen? Desnoods met gesjoemel. En dat papiertje moest geld opleveren. Dat lukt je aanzienlijk slechter met appels plukken, champignons oogst of de boel schoonmaken. Met een gebruinde toet met of zonder hoofddoekje is het al lastig genoeg om in dit tolerante land aan werk te komen.
En wat als de hoofddoekjes verbannen zijn? Komen dan de zwarte haren aan de beurt, meneer Van Dijk? Of de niet blanke toet?
Zelf verbaas ik me eerder over langharigen zoals meneer Van Dijk, dan over hoofddoekjes. Lang haar is uit de (hippie)tijd, hoofddoekjes zijn van tegenwoordig. Maar goed, dat is zijn keus. Van Dijk heeft blijkbaar onder het vak Geschiedenis aan zijn haar zitten plukken. Jammer, want anders had ie wat kunnen leren over het bestrijden van een geloof. Nee, dat hoofddoekje is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dus Toon, if you can't beat them, join them. Graag een hoofddoekje over dat lelijke lange haar.