zaterdag 17 december 2011

Kerstmarkt Bataviahaven

Vanmiddag reden we naar de paginagroot aangekondigde Kerstmarkt aan de Bataviahaven. Van ver zagen we vlaggen strak in de wind wapperen. We dachten ons eerst vergist te hebben, want van een kerstsfeer was bij de haven geen sprake. Geen dennengroen, geen kerstverlichting, geen johoho maar slechts vijf kramen, waarvan drieënhalf gevuld. En van die drieënhalf was er maar één met kerst gerelateerde waar. In een van de andere lagen tijdschriften inclusief wat pornoblaadjes. Het bleek een dooi boel te zijn daar aan de haven. Boven waren nog drie tentjes met etenswaar en een stand van de scouting, waarvan de leden de boven een houtvuur zelf gebakken pannenkoeken, wegens gebrek aan klandizie maar zelf zaten te verorberen. Nou ja, verorberen. Met een blauwe bek en stijve vingers van de kou viel ook dat niet mee. In de snijdende wind luisterden ze weggedoken in hun kragen naar kerstliedjes, die vanaf een driemaster over de kille kade klonk. Het geheel deed ons denken aan een naar sprookje, dat een triest afloop staat te wachten. Alleen een ruimte met kunst kreeg enigszins aandacht, al was het aantal bezoekers daar op een hand te tellen. Ik durf te wedden, dat de meesten niet voor de kunst maar voor de behaaglijke temperatuur kwamen. Kortom, doffe ellende daar bij de Bataviahaven.
Eerlijk gezegd ontbrak de hele entourage, die een kerstsfeer moest weergeven. Het leek of een stel illegale handelaren zich daar had genesteld. Een flinke afknapper dus. Zelfs als het weer had meegewerkt, zou er geen mens op afgekomen zijn. Daarvoor waren de marktkramen te saai(niet in kerstsfeer), het aanbod schrikbarend en de locatie te afgelegen (ver buiten het zicht van de bezoekers aan Bataviastad). De aanwezige standhouders klaagden steen en been. De kerstmarkt zou twee dagen duren, maar de tweede dag is vanavond geschrapt.
Deze kerstmarkt getuigde van een groot gebrek aan commercieel inzicht, creativiteit en gezond verstand van de organisator. In dit geval bood Lelystad gebakken lucht. Misschien volgend jaar beter. Vooraf eerst maar even bellen.