Op sommige website moet ik inloggen. Als dat gebeurd is, wordt mij gevraagd middels een pop-up of mijn wachtwoord onthouden moet worden. Vreemd genoeg moet ik telkens weer NOOIT aanklikken. Vroeger was Nooit gewoon Nooit. Nu is Nooit een tijdelijke periode.
Laatst keek ik naar een docu over de Azteken. Erg interessant. Maar ook in deze docu weer iets dat tegen de algemeen geaccepteerde opvattingen in druist. Zo werd gesteld, dat de oorspronkelijke Azteken vanuit het Noord Amerikaans vaste land (Aztlan, een eiland in een groot meer in de staat Utah) naar het zuiden richting Mexico migreerden. "Vanwege de grote klimaatverandering", hoorde ik toen als reden genoemd. Gek, want toen waren er toch nog geen Nederlandse boeren geëmigreerd?
Het komt vaker voor dat ik in andere docu's geconfronteerd word met totaal andere visies omtrent het klimaat en gebeurtenissen. Visies die mij doen afvragen in hoeverre ik vertrouwen mag op de reguliere berichtgeving inclusief geschiedschrijving. De wetenschap heeft er in heel veel gevallen flink naast gezeten.
In docu's over de Tweede Wereldoorlog komen ook zaken naar voren, die heel lang verzwegen zijn. Verzwegen omdat ze de brave heldhaftige overwinnaars niet gelegen komen.
In krimi's die ik volg, wordt veel gebruik gemaakt van 'digitale voetafdrukken'. Dankzij die fijne smartphones kan de recherche de gangen van verdachten op bijna de minuut nauwkeurig reproduceren. Vaak inclusief gps coördinaten en inhoud van de communicatie. Vaak wordt de inhoud van telefoons door verdachten / daders gewist. Maar het is wat dat betreft net zoals met die ouderwetse computer, er wordt niet echt gewist. Veel gewiste data is terug te halen. En anders zijn er nog de providers, die vanwege een gerechtsbevel data moeten vrijgeven.
Omdat steeds meer mensen bewakingscamera's gebruiken, wordt ook deze informatie vaak ingezet voor het onderzoeken van misdaden. Zo registreerden een aantal deurbellen voorzien van camera's, dat een verdachte op zeker moment door een bepaalde straat reed. Beelden van beveiligingscamera's in winkels enz. worden ook gebruikt. Ook het gebruik van bankpasjes en creditcards laat sporen achter. Zo kon men zien dat een verdachte in de week van een moord in een winkel een zaag, bijl en een groot zeil had gekocht. Voorwerpen die later op de plaats delict aangetroffen zijn.
Ik laat dagelijks ook sporen achter. Het begint al op de fiets als ik woningen met camera's passeer. En dan zijn er de winkels en de bank. Een telefoon heb ik niet bij me en anders niet aanstaan. Maar dat laatste zegt volgens mij ook niet alles.
De telefoon is behalve een handig apparaat ook een soort enkelband. Daar kan een kwaadwillende misbruik van maken. Vraag dat maar aan Mark Rutte c.s.. Men wijst geregeld naar China, maar Nederland kan er ook wat van, de eigen mensen bespioneren en ongemerkt controleren.