zaterdag 1 december 2012

Nostalgie en plannen

Het verleden interesseert mij enorm. In veel gevallen geeft het mij een goed gevoel en vaak een kick. Een oude zwart-wit foto uit ons familiealbum vertelt mij telkens weer een leuk verhaal. Net als laatst de Volvo, die ik op het Werkeiland zag staan. Good times! En zo zijn er veel meer zaken uit het verleden, die mij in positieve zin aanspreken. Zoals muziek, kleding, bepaalde rituelen en zelfs geuren. Alles heeft zo z'n eigen verhaal. Ik kan er echt van genieten. Men zegt weleens dat ik een nostalgicus ben. Duidelijk geen zwartkijker of doemdenker. De slechte dingen uit het verleden, ervaar ik als levenslessen. Als mij iets vervelends overkomt, denk ik : "wat moet ik nu weer leren?"
Wat ik ook veel doe is vooruit kijken. Plannen maken voor de toekomst. Gevolg is wel dat ik lange tijd te weinig bewust met het heden bezig ben geweest. Maar door een nare periode heb ik dat inmiddels ook geleerd. Ooit begonnen om bijna van minuut tot minuut te leren leven en genieten. En nu gewoon van de dag genieten. En tussendoor de nostalgie en plannen maken.
 Ja, een planner ben ik dus ook. Als ik wakker word maak ik al plannen voor de wachtende dag. Zijn lijstje geeft me veel energie en een goed gevoel. Maar ook verder vooruit kijkend maak ik plannen. Een beeld hebben van datgene wat me te wachten staat, geeft mij ook een fijn en rustig gevoel. Ook al weet ik dat er van alles kan gebeuren, want niets is zeker. Nostalgie en plannen maken. En daar tussenin genieten van de dag van vandaag. Het leven bevalt me prima.