dinsdag 4 december 2012

Grote graaiers

In het nieuws lees ik : "Verdachte ondernemer stak geld in VVD campagne". Toen ik dit las dacht ik gelijk : "Begint dat gedoe hier ook al?" In een groot aantal landen is het namelijk al zo, dat de rijken het land besturen en niet de (gekozen) politici. Zo is algemeen bekend dat Amerika geregeerd wordt door een handjevol miljardairs. Vanuit een centraal appartementengebouw in New York, Park Avenue 740, bepalen deze miljardairs de koers van het machtige Amerika.
De miljardairs hebben daar hun eigen optrekje van gemiddeld 2000 m2. Sommige hebben meer dan 30 kamers en die zijn zeer luxe ingericht.
Ze pompen veel geld in de politieke partijen. Vergis je niet, het gaat hier om miljarden! Natuurlijk is dat voor die miljardairs louter een investering, die deze op macht beluste grote graaiers veel rendement moet opbrengen. Dus worden tegenprestaties verwacht. Om die reden betalen de miljardairs weinig belasting. De gemiddelde Amerikaan betaalt het dubbele tarief. Ook president Obama heeft geprobeerd het tarief te wijzigen, maar door omkoperij en chantage ('anders krijgen jullie geen geld meer') komt zo'n wetsvoorstel er ook bij deze president niet door.
De inkomensverschillen tussen dit selecte groepje en de rest van het land zijn gigantisch en zullen alleen nog groter worden. The American Dream begint een Nightmare te worden. A Nightmare die zijn oorsprong vindt in Wallstreet en Park Avenue.
Ter illustratie : de rijkste miljardair zet per jaar 100 miljard dollar om! Louter vanwege zijn enorme economische bezittingen, waaronder oliemaatschappijen, is hij in staat om miljarden uit te geven en zo de politiek en de economie te beheersen. Als dit verschijnsel in het huidige tempo doorgaat, zal het grote Amerika weldra rijp zijn voor een socialistische volksbeweging, waarvan de (kans)arme leden tijdens een revolte de rijken en politici het land uitgooien. Maar dat laatste lijkt mij onwaarschijnlijk. In Amerika is wapenbezit gemeengoed, dus zal geheel in USA stijl voor een oplossing met vuurwapens gekozen worden.
Maar ook in ons land begint dit verschijnsel vormen aan te nemen. Logisch, want voor velen is het verdorven Amerika het voorbeeld. Kijk maar eens naar de groot verdieners of graaiers, die ten koste van de onder hen liggende inkomenslagen zichzelf verrijken en met dat geld steeds meer macht naar zich toetrekken.
Misschien helpt het als die grote graaiers elke ochtend eerst naar deze video kijken :