zaterdag 8 december 2012

Gratis over de Hanzelijn


Gebruik het woord 'GRATIS' hier in Nederland en er komt geheid een meute mensen op af. Zoals ik dus. Wat een drukte. Zoals gezegd reed de statige Blokkendoos helaas niet en moest ik met het gepeupel in de Sprinter mee. Ik vroeg een NS medewerker op welk perron ik moest zijn. Hij zei : "Een ogenblikje" en liep toen weg. Hij had een paar familieleden of kennissen zien staan en kwam niet meer terug. Gelukkig gaf een collega wel fatsoenlijk antwoord. Het werd al ras druk op het perron en ik begon al te twijfelen aan een zitplaats. Toen een trein arriveerde op het andere spoor, zei een NS medewerker dat we allemaal op het verkeerde perron stonden. Hij verzuimde daarbij 'sorry' te zeggen. Een geluk bij een ongeluk was het feit dat ik dicht bij de trap stond. Gevolg was dat ik als een van de eersten de Sprinter instapte en een zitplaats had. De trein stroomde vol en op moment van vertrek stond een groot aantal reizigers in het gangpad. Maar ik zat lekker. In de trein ontmoette ik een oude bekende. Hij vertelde dat hij onlangs gescheiden was. "Zelfs mijn nymfomane therapeute kon mijn relatie niet redden", vertelde hij verdacht opgewekt.
Bij station Dronten stond weer een meute te wachten. Maar die wilde richting Lelystad. Na een korte stop vervolgde de Sprinter zijn reis bijna geruisloos door het sneeuwwitte landschap. Geen kedeng kedeng kedeng kedeng oehoe, maar alleen een suizend geluid. Bij station Kampen Zuid, zeg maar een luxe bushalte, was het nog drukker. Een enorme massa geparkeerde auto's was daar te zien, wat in de trein merkbaar indruk wekte. Omdat het in Zwolle ook druk was, besloot ik gewoon te blijven zitten, zij het dat ik in de rijrichting ging verzitten.
Het was een leuke ervaring om het landschap vanuit een heel ander perspectief te zien dan vanuit de auto. Op de heenreis was het nog mistig, wat wel mooie plaatjes opleverde van bomen die met rijp bekleed waren.
Terug in Lelystad ben ik nog even door het centrum gewandeld. de stad heeft er veel aangedaan, om deze dag een feestelijk tintje te geven. Hopelijk voor veel reizigers van buitenaf om nog eens op bezoek te komen.