dinsdag 18 december 2012

Help, hondenhaar!


Die Friezin is heel anders dan we tot dan gewend waren. Als ik tegen één van onze vorige honden  'Foei!' zei, werd meestal direct geluisterd. Hoe anders is dat met Fenna. Als ik  haar iets verbied, kijkt ze me aan met een kop van : "Daar ga jij toch niet over?" En na twee keer waarschuwen toch al dan niet stiekem doen wat ze wil. Ze is dus lastig te disciplineren en wat correcties betreft bijna ongevoelig.
Sinds kort rent ze naast de fiets om haar energie kwijt te raken. Zowel aangelijnd als los, doet ze het vrij goed. Ze houdt de bazin goed in de gaten, tenzij ze een kat ziet die het op een lopen zet.
Fenna verzorgen, kammen en borstelen gaat heel gemakkelijk. Ze gaat er vaak goed voor staan en/of liggen. De hoeveelheid haar die op deze manier dagelijks uit haar vacht gehaald wordt, is bijna net zoveel als ze op een willekeurige dag in huis verliest : een flinke prop. Na de vachtverzorging vindt ze het heerlijk om met de stofzuiger een nabehandeling te krijgen. Onze stofzuiger is een zakloze met een doorzichtige vuilopvang. Dus de bol wol is goed te zien.
Met Fenna is het dus dagelijks de stofzuiger door het huis halen, net als voorheen toen we twee grote honden hadden. Fenna verliest echter relatief veel vacht. Je kunt je voorstellen hoe vaak je moet stofzuigen als je meer van die flink verharende beesten in huis hebt rondlopen. Niet iedereen is wat dat betreft 'sauber' bezig. Vandaag zag ik in de wachtkamer bij de fysio iemand met een zwaar behaarde rug. Zijn vest zag er niet uit : wat een hondenharen! Die zitten dus ook in de stoelen van zijn auto en thuis op het meubilair. Een kwestie van alert zijn en dagelijks de hond verzorgen en stofzuigen. O ja, en niet op sokken lopen in huis, want dan kom je die haren in heel het huis tegen.