maandag 31 december 2012

Een schoon bos

Vanmorgen, tijdens het opruimen van wat zwerfvuil, zag ik een jongeman die een kassabon van de Aldi op de grond gooide. Hij had mij al bezig gezien, toen hij die super binnenging. En toch, vlak voor mijn neus, gooide hij de bon op de grond. Uiteraard zei ik er niets van, ook al vond ik zijn gedrag uitdagend.
Omdat het om een donker getint iemand ging, moest ik onwillekeurig denken aan een actie in het Kuinderbos. Daar, zittend op een bankje langs het fietspad vlakbij de restanten van de oude burcht, sprak ik ook met een getint iemand. Voor alle duidelijkheid en om bepaalde reacties voor te zijn : ik sta er zelf ook gekleurd op.
De jongeman uit Afrika vertelde mij over zijn reis naar Nederland. Op de vraag hoe hij onderweg aan het geld kwam, gaf hij liever geen antwoord. Hij vond ons landje mooi en vooral schoon. Toen hij dat zei, nodigde ik hem uit voor een korte wandeling. We liepen samen over dat fietspad richting het AZC van Luttelgeest. Al wandelend liet ik hem al het zwerfvuil zien, dat de bewoners van het AZC van zich af hadden gegooid. Ze deden hun boodschappen in een supermarkt in Kuinre en fietsend en wandelend op weg naar het opvangcentrum, ontdeden ze zich van het afval. Ondanks het feit dat her en der afvalcontainers stonden, werd het afval gewoon in het bos gegooid. De jongeman schaamde zich zichtbaar van dat spoor van zwerfvuil en beloofde het op te ruimen. Een paar dagen later was al het zwerfvuil opgeruimd. Toen ik hem later weer ontmoette zei hij, dat hij dat met een paar collega-asielzoekers had gedaan. Het is sindsdien een lange tijd vrij schoon gebleven. Als dank heb ik hem een fiets cadeau gedaan.