zondag 23 december 2012

Tsjechië en de EU

Tim op de kermis
Op de eerste plaats : ik ben nog nooit in dat land geweest. Dat heeft te maken met de vele nederlagen die Ajax met name in de jaren 70 daar leed in de Europacup toernooien tegen vooral Sparta Praag. Dat waren vaak moddergevechten, waarin de ongetwijfeld van bepaalde stimulantia voorziene Tsjechen als gekken bleven rennen. En dan zwijg ik maar over het ijshockey. Familie van mij komt daar wel, tot op heden. Het is een land dat spotgoedkoop is, vergeleken met het 'rijke' Westen, zo beweert men. Het is ook een land waarmee het economisch gezien heel goed gaat. Niets aan het handje, dus zou je denken.
Het vreemde is echter, dat het gezonde, kleine Tsjechië sinds 2007 toch jaarlijks zo'n zeven miljard Euro uit de EU-pot toegeschoven krijgt. Die uitkering zal tot komend jaar duren. Wat moet dat goedkope landje, dat economisch gezond is, met zoveel geld? Ruim 10 miljoen Tsjechen genieten jaarlijks van 4 miljard Euro. Tsjechië behoort daarmee tot de grootste euro-slurpers van de EU. Da's toch vreemd?
Nu is men in Brussel erachter gekomen, dat de Tsjechen flink liegen over de besteding van al die miljarden. Toch fijn te lezen dat men in Brussel na vijf jaar geld smijten ook af en toe wat controlewerk verzet. Maar of dat wat zal uitmaken? Een rekeningetje of documentje is ook in Tsjechië zo gemaakt en ambtenaren kijken toch niet verder dan hun neus lang is. Ook in Tsjechië weten ze wat frauderen is. Dus houd jezelf niet voor de gek. Tsjechië is net een kermis : je betaalt via de kassa in Brussel een Euro en je 'wint' iets voor een stuiver (ook uit eigen zak) terug. Dan ga je toch niet roepen : "Lekker goedkoop hier!"? Zoals gewoonlijk wint ook in dit geval de Oost Europese slimheid het van het suffig Europa. En dan heb ik het nog alleen maar over Tsjechië.