zaterdag 22 december 2012

Kerst in Kuinderbos



Zaterdagavond zijn we naar het ons bekende Kuinre gereden. Het pittoreske plaatsje ligt nog net in de provincie Overijssel en niet in de Noordoostpolder en dus Flevoland. In het Kuinderbos was een kerstwandeling uitgezet, met onderweg allerlei attracties. Ondanks de druilerige regen besloten we daar te gaan wandelen. Toen we aankwamen rijden over de Kuinderweg, zagen we al lichtjes in het bos links van ons. Langs de Hopweg waren de beide parkeerplaatsen al vol. We werden naar de berm gedirigeerd, waar we de auto met twee wielen op het asfalt mochten neerzetten. Ja, het was druk.
Bij de entree werden gratis kerstmutsen met knipperende verlichting uitgedeeld aan de kinderen. Voor ons lag een verlicht pad, dat het bos inliep. In de verte hoorden we kerstmuziek. Na een stukje lopen kwamen we bij de eerste stop aan. Een trio zong kersliedjes terwijl het publiek aandachtig luisterde. Door de bomen zagen we een heuse kerstster branden. Een eind verderop vertelde iemand verhalen. Her en der brandden vuren, die het geheel ondanks de neerdwarrelende regen opvrolijkten. De route liep richting het eilandje, waar de restanten van de oude burcht zich bevinden. Op het open terrein naast de ruïne was een aantal kramen geplaatst met warme drankjes en versnaperingen. Een koor zong kerstliedjes en er was een grote tent, waar de kinderen konden tekenen en even op temperatuur komen. Men had namelijk ook aan verwarming gedacht! De geur van glühwein, chocolademelk en brandend hout vulde de kerstlucht. Zelf genoten we van een beker hete thee. Hierna waren nog een paar stops met muziek en een kersttheatertje met poppen. Ondanks het minder goede weer stroomde veel publiek toe. We vonden het een geslaagde wandeling en het geheel was mooi opgezet. Jammer dat de regen geen sneeuw was.
Op de terugweg opperde Sonja dat zoiets ook in het Zuigerplasbos georganiseerd zou kunnen worden. Dat zou moeten lukken, want de lokale Kuinderse Activiteiten Stichting krijgt het ook voor elkaar.