maandag 3 december 2012

Geweld op het voetbalveld

Leuke, sportieve wedstrijden waren er gelukkig ook
Het is zonder meer afschuwelijk wat er afgelopen weekend in Almere gebeurd is. De strafmaatregelen zijn dan ook niet mis. En toch heb ik het gevoel dat de KNVB met de kraan open aan het dweilen is. De KNVB doet volgens mij aan symptoombestrijding en zichzelf voor de gek houden.
Gedurende de vele wedstrijden die wij langs de lijn gevolgd hebben toen Mike nog voetbalde, hebben we gezien dat het meestal de volwassenen zijn die het vuurtje beginnen op te stoken. En helaas niet alleen de toeschouwers, ook het betrokken arbitrale trio. De betreffende toeschouwers gaan vaak grof tekeer en rennen soms zelfs het veld op, om de scheids of de grensrechter even flink de waarheid te vertellen. Ook sommige coaches gedragen zich agressief langs de lijn. Dat soort onsportief en agressief gedrag moet in de kiem gesmoord worden : geen toegang meer tot de sportvelden voor dat soort figuren. Een slecht voorbeeld voor de jonge voetballers.
Maar vlak niet de arbitrage uit. Vooral de thuisspelende leden misdragen zich door zeer onsportief fluiten en vlaggen. Hun cluppie moet en zal winnen. Dat onsportieve gedrag gaat gepaard met opvallende arbitrale beslissingen, die altijd nadelig uitpakken voor de bezoekers. De KNVB zal ook dat soort misdragingen moeten aanpakken. Net als het ongeoorloofd inzetten van spelers. Vanuit mijn waarneming zijn bepaalde ouders, coaches en de thuis-arbitrage de bronnen, die leiden tot dit soort geweldsexplosies. De voetballers in het veld zijn vaak nog kinderen. Het zijn te vaak de volwassenen die de wedstrijd en sfeer verzieken. Het wordt tijd dat de KNVB zichzelf eens goed in de ogen kijkt en de hand in eigen boezem steekt en problemen structureel gaat oplossen. Gelukkig zijn er nog veel leuke en sportieve wedstrijden te zien.