donderdag 6 december 2012

Hanzelijn geopend

Niets te zien
Strenge veiligheidsmaatregelen
Vandaag heeft Koningin Beatrix officieel de Hanzelijn, de spoorwegverbinding tussen Lelystad en Zwolle, geopend. Bij de hoofdingang van het station vond de eerste selectie plaats. Voor reizigers was het station gesloten. Belangstellenden en genodigden mochten de hal betreden. In de hal kreeg ik zowaar een sneeuwwitte sjaal van ProRail aangereikt. Om op het perron te komen, moesten de bezoekers een veiligheidsonderzoek ondergaan. Dat bestond uit het controleren van tassen en het fouilleren. Dat laatste werd overigens door de ene bewaker uitvoeriger gedaan dan door de ander. Het was wel een vreemd gezicht om mensen met gespreide benen en de handen omhoog daar te zien staan.
Op de perrons was het druk. Een deel was afgesloten voor de gewone man. Beatrix zou om 10.36 uur arriveren, volgens de omroeper. Maar gewoontegetrouw had zelfs deze trein 3 minuten vertraging. Niet alleen ik, ook mensen om mij heen verwachtten een fleurige trein, maar het was een doodgewone. Geen vlaggetjes of andere feestelijke decoratie.
Helaas was Beatrix niet te zien. Voor de meeste bezoekers niet. Niet alleen vanwege de vele mensen, maar ook omdat bepaalde flatscreens ons het zicht ontnamen. Hoe anders was het bezoek aan het Werkeiland. Daar kon men Beatrix bijna letterlijk aan de mantel trekken.
Voor teleurstellend gebeuren voor mij en vele anderen die met getrokken camera's klaarstonden. Ik troostte me maar met de gedachte, dat ik mooi twee kaarten heb gewonnen voor een rit met de historische trein.