vrijdag 30 november 2012

Hey, een collega!

Er zijn gelukkig meer wijkbewoners, die af en toe wat zwerfvuil opruimen. Dat valt mij op, omdat op bepaalde plekken eerst wel en later geen vuil meer ligt. Ook op bepaalde routes valt me dat op. Vandaag zag ik een vrouw met een hond lopen. In één hand zowel de riem als een plastic zak en in de andere een grijper. Prachtig, bravo! Dat geldt overigens voor alle stille opruimers.
Voor mij is het geen haalbare kaart om het opruimen met uitlaten van Fenna te combineren. De hand zwabbert van de ene naar de andere kant en afgezien daarvan heeft mijn rechter arm een spierblessure opgelopen. Tijdens het uitlaten inventariseer ik wel waar zwerfvuil ligt. En als mijn geheugen me niet in de steek laat, ga ik later gewapend met zak en grijper naar de betreffende locatie.
Als de plek wat ver verwijderd is, dan stap ik op de fiets. Vaak betreft het niet veel afval, zodat het geen lastig gesjouw wordt.
In veel gevallen gaat het om afval dat vanuit geparkeerde auto's gegooid wordt. En dan is het steevast afval van de McDonald's of een pizzeria of snackbar. En het ligt redelijk bij elkaar. Een andere ideale plek om afval uit de auto te dumpen zijn langzame bochten en rotondes. Om mijn opruim-lusten ook elders te kunnen botvieren, ligt een grijper achter in de auto. Je weet wel : even onderweg de hond uitlaten en van het een komt het ander.