zondag 4 november 2012

Ouwe hap in Ede

Vanmiddag werd officieel het eerste exemplaar uitgereikt van het boek over dienstplichtig militairen. Luitenant Generaal b.d. Hans Couzy (foto) nam hem in ontvangst. Daarna kregen alle voormalig dienstplichtigen die meegewerkt hebben aan de inhoud, zo'n 50 man, ook een exemplaar uitgereikt. De presentatie van het boek was deze week in het tv programma Max nog te zien.
De voormalige Arthur Koolkazerne in Ede verkeert in deplorabele staat. Een symbool van het politiek beleid op Defensie. Er is nog een militaire eenheid gevestigd, de 41 DKO (Dienstplicht Koude Oorlog), een organisatie die de dienstplicht ten tijde van de K.O. levendig houdt.
Het was een vreemde gewaarwording om na ruim 40 jaar zo'n kazerneterrein te betreden. De bekend ogende gebouwen, de geur, het materieel en de manschappen in militaire outfit gaven om de een of andere reden toch ook een gevoel weer terug te zijn op bekend terrein. We werden verwelkomd met koffie en een glacékoek. Geen gevulde koek of kano. En wat mij betreft, als ik op de kazerne was nam ik tijdens de koffiepauze om 10.00 uur altijd koffie met twee kroketten met mayo en mosterd. De kroketten kwamen wat later, tijdens de lunch. Ik zag een aantal oude bekenden, allen collega appelplukkers. Couzy lichtte een tip van de politieke en militaire sluiers op en vertelde over de redenen, voors en tegens rond het afschaffen van de opkomstplicht. De dienstplicht zelf bestaat nog steeds. Zijn toelichting over en visie op de missies naar Irak en Afghanistan waren ook erg interessant om te horen. Door bijvoorbeeld aan een gevechtsmissie een ander kaartje te hangen, konden dit soort opdrachten door de Kamer geloodst worden.
Hierna werden de boeken uitgereikt en konden we aan de soep en broodjes. En de kroketten! Al met al een topdag voor mij.