zaterdag 24 november 2012

Solliciteren

IBM Certificaat 1974
Tijdens de vele sollicitatie- en intakegesprekken heb ik een aantal opvallende situaties meegemaakt. Een intakegesprek is een gesprek bedoeld om over en weer vast te stellen of ik de opdracht zag zitten en de (potentiële) opdrachtgever mij als projectmanager wel of niet zou inhuren.
Zo ben ik weleens ingehuurd, omdat men er vanuit ging dat het project zou mislukken. En dan zou het na afloop beter zijn, dat een extern iemand daar verantwoordelijk voor geweest is dan iemand uit eigen gelederen. Tot grote verbazing van de opdrachtgever wist ik het project tot een goed einde te brengen. Binnen planning en budget.
Als een opdrachtgever een aanvraag had ingestuurd voor een specialist, werd deze inhoudelijk vergeleken met de cv's van de medewerkers. Op grond van een goede match tussen beide, werd het betreffende cv naar de opdrachtgever gestuurd.
Zo kwam ik bij een opdrachtgever binnen voor een intakegesprek. Toen ik de vergaderkamer binnenkwam, zag ik een drietal enigszins verbaasde gezichten naar mij kijken. Tijdens het handen schudden zei de IT manager : "Gôh, u heeft wel een echt Hollandse naam." Het gesprek dat daarna plaatsvond liet duidelijk blijken, dat men niet geïnteresseerd was in mijn kennis en ervaring en ik dus geen geschikte kandidaat was. Maar dat had de IT manager tijdens het handjes schudden al duidelijk laten blijken.