vrijdag 16 november 2012

Relaxt bij A6 Tweewielers

De Dunlop achterband van de CBX dateert volgens de DOT code uit 2003. Ja, dat is dus een oudje. Het profiel is net voldoende, maar in natte omstandigheden onbetrouwbaar. De band oogt van dichtbij oud. Tijd voor een nieuwe. Via het www heb ik een nieuwe achterband, een Bridgestone, besteld en ontvangen. Vanmiddag ben ik het achterwiel gaan demonteren. Dat heb ik sinds de aankoop in 2005 tot op heden niet gedaan. Aan de ahcterkant heb ik alleen de ketting een paar keer gespannen. Ketting en tandwielen zijn nog steeds in orde. Logisch, want zo'n wilde rijder ben ik niet en het spul wordt na elke rit met chain lube behandeld. Arie Molenaar in IJsselstein verbaasde zich ook al over het hoge aantal kilometers dat ik met zo'n tandwiel- en kettingset deed.
Tijdens het demonteren viel me op, dat de remblokken de schijf vasthielden. O,o, een flinke opstaande rand op de schijf? Ja hoor, de schijf was zo goed als op. Toch heb ik zelf al die jaren de achterrem nauwelijks gebruikt. Hooguit om hem even te testen tijdens een noodstop. De schijven aan de voorzijde heb ik al snel na de aanschaf van de CBX vervangen. Op zoek naar een nieuwe, of nauwelijks gebruikte remschijf is dus de opdracht.
Met het achterwiel en de nieuwe band reed ik naar A6 Tweewielers op de Flevopoort hier in Lelystad. Het bedrijf bevindt zich vlakbij (hoe raad je het) de A6. In de zaak werd het spul mij direct uit handen genomen door eigenaar Martin. "Een CBX wiel met een internetband", zei hij terwijl hij met het spul naar de werkplaats liep, "kijk maar even mee." Daar in de werkplaats werd de oude band verwijderd en de nieuwe met nieuw ventiel gemonteerd. Daarna werd het wiel uitgebalanceerd. Toen ik voor deze operatie wilde betalen, bleek het pinapparaat niet te werken. En ik had geen contant geld in de knip. "Geen nood", zei Martin lachend, "hier is de factuur. Daar staat ons bankrekeningnummer en graag thuis direct internetbankieren." Ik hoefde niet een een kopiefactuur te tekenen, me te legitimeren of iets dergelijks. Ik kon zo met het uitgebalanceerde wiel met nieuwe band het pand verlaten. Wat een vertrouwen! Ik was daar pas voor de tweede keer in twee jaar tijd.  Thuisgekomen heb ik de rekening direct betaald.