woensdag 28 november 2012

Koppensnellen

Gisteren zijn de containers met overig afval weer geleegd. Niet allemaal, want een aantal is overgeslagen. Die zijn van een kaartje voorzien, waarop staat vermeld dat de container niet geleegd is (wat uiteraard te zien is) en de reden ervan.
In de meeste gevallen gaat het om overvolle containers. Bakken met een flinke kop erop. Officieel moet het deksel gesloten kunnen worden. Daar wordt door de HVC medewerkers coulant mee omgegaan. Maar een echte kop levert problemen op tijdens het hijsen en leeg storten. De bovenste laag valt te vroeg van de container met gevolg : zwerfvuil op straat en dus extra werk.
Afhankelijk van de situatie wil ik tijdens mijn zwerfvuilronde of als ik zelf de container op z'n plaats rol soms zo'n kop verwijderen. Dan deponeer ik de bovenste zak in een andere container. Maar dat geldt dan alleen voor het rijtje waar onze eigen container ook in staat. Ik ken de vier eigenaren van de overige containers en weet dat ze daar geen bezwaar tegen hebben. 'Opgeruimd staat netjes' is ook hun motto. Zolang het probleem zich maar niet verplaatst. Een bewoner die structureel een kop maakte, heb ik geïnformeerd over de regels van HVC. Dus koppensnellen doe ik tegenwoordig nauwelijks nog.
Vaak valt me op dat al het afval zonder meer in de container wordt gegooid. Tja, en dan is ie snel vol. Men doet dus niet aan afvalscheiding en stampt dozen en/of blikken niet plat. Zeg maar gemakzuchtig of onzorgvuldig afval van je afgooien. Niet op straat, maar thuis.