donderdag 27 september 2012

Het mijn en het dijn

Mag je een inbreker je huis uit slaan? Naar mijn idee hebben inbrekers niet het besef, wat ze met hun daden aan leed veroorzaken. Van veel mensen bij wie een keer ingebroken is, is hun veilig gevoel in eigen huis verdwenen. Velen hebben een trauma aan een inbraak overgehouden. Om maar te zwijgen over overvallen.
Er gaan steeds meer politieke stemmen op om burgers het recht te geven op zelfverdediging. Een vreemde gewaarwording, want hadden we dat dan niet? Een grondrecht zo lijkt mij. Maar helaas gaat de aandacht nog te veel uit naar de dader en niet naar het slachtoffer.
Toen een familielid van ons op een zomerse dag rond het middaguur thuiskwam, trof hij in de woonkamer een inbreker aan. De crimineel had net de spaarpot van zijn zoontje in zijn handen. De jonge inbreker dreigde schreeuwend met een schroevendraaier. Niet veel later arriveerden de politie. En een ambulance. De jongeman lag kermend op straat met twee gebroken enkels. Volgens de inbreker was hij door de bewoner door het openstaande raam van één hoog naar buiten gegooid. Maar volgens de bewoner was de inbreker in paniek op de vlucht geslagen en door het gesprongen. "Had je hem beter niet gewoon kunnen laten vertrekken?", vroeg ik later. "Nee, zei het familielid, "dan was ie onherroepelijk zomaar van de trap gevallen en had waarschijnlijk zijn nek gebroken...." Waarvan akte.