woensdag 5 september 2012

Fenna's dagboek -10-

Net als kinderen
Een pup opvoeden vergt veel tijd, energie, geduld en de juiste opvoedingstechnieken. De laatste tijd zie en hoor ik geregeld hoe het zeker niet moet. Laatst gaf iemand een pup een klap met een stuk tuingereedschap om hem te corrigeren. Het arme beestje ging jankend af. Zo hoor je een pup niet te corrigeren. Net zo min als een pup schoppen en tegen hem schreeuwen. Een hond hoort gemiddeld 16 keer beter dan een mens. Dus schreeuwen naar een hond is zinloos en komt voort uit frustraties.
Een pup moet ook z'n energie kwijt, anders beïnvloedt dat zijn gedrag in negatieve zin. Samen wandelen, rennen, spelen maakt ook de band tussen hond en baas sterker en het opvoeden veel gemakkelijker. Dus het uitlaten beperken tot even de straat oversteken en dan maar wachten tot ie eindelijk eens wat doet, is niet aan de orde. Een pup moet zo'n 10 keer per dag naar buiten om hem zindelijk te maken. Dan hoef je ook niet boos te worden als ie in huis iets doet. Kortom, wie een pup neemt of op hem past moet in beweging komen. En dat valt dus zwaar tegen als je zelf helemaal niet energiek bent en liever de hele dag op je kont zit. Dan had je beter een konijn kunnen nemen.
Tja, pups. Ze zien er zo leuk uit en wekken een 'die wil ik hebben' gevoel op. Maar een pup of hond vergt kennis van zaken, tijd, energie en een positieve uitstraling. Het zijn net kinderen. Met dit verschil : ze worden nooit zelfstandig.