donderdag 6 september 2012

Gedwongen sluiting horecazaken

Een stukje Horecaplein
De afgelopen periode is op last van de burgemeester een aantal horecabedrijven gesloten. Een aantal vormde een gevaar voor de veiligheid en de openbare orde, andere hadden het vooral hygiënisch niet in orde. De getroffen eigenaren van de eerst genoemde groep hebben een geding aangespannen tegen de sluitingsmaatregel. Dat hebben ze verloren. In hun beleving is het nauwelijks mogelijk om klanten die zich gaan misdragen te weren. Het betrof vechtpartijen en een schietpartij.
De ervaring met lastige klanten hebben wij ook gehad met onze tweewielerzaak. Hoewel we onze klanten maanden om rustiger en met minder (uitlaat-)lawaai aan te komen en te vertrekken, waren er toch steevast figuren die daar geen boodschap aan hadden. Ze werden niet geholpen, maar ook dat hielp niet. Twee collega middenstanders hebben ons een paar keer uitgescholden vanwege de overlast. Gewoon praten was er helaas niet bij, zodat we over onze visie en maatregelen niet eens konden vertellen. Op de ramen en deur hingen namelijk affiches met oproepen om geen overlast te veroorzaken en we spraken de betreffende klanten erop aan. De meeste gaven daar gehoor aan, maar een paar structureel niet.
Dus wat dat betreft kan ik wel enig begrip opbrengen voor de getroffen uitbaters : je hebt niet alles in de hand. De rechter denkt daar anders over.
Op het Horecapleintje hier in Lelystad is onlangs nog een zaak gesloten. Dit vanwege de verdenking van illegale activiteiten op het gebied van drugshandel. Er zijn arrestaties verricht. Een heel ander verhaal. Twee andere zaken op het pleintje zijn onder de loep genomen. Daar zijn 'onregelmatigheden' geconstateerd. Die leidden tot het informeren van de Voedsel en Waren Autoriteit.