dinsdag 7 februari 2012

Wil ik ook glasvezel?

Zoal je gemerkt hebt probeer ik een wat evenwichtiger kijk te krijgen op het fenomeen glasvezel. Niet iedereen is blij met mijn bevindingen tot nu toe. Volgens hen is het louter een perfect product en houd ik, gewapend met leugens en onzin, een kruistocht tegen glasvezel. Maar dat is onzin. Technologie is niet te stoppen. Misschien is het een perfect product, maar zo'n product kan niet gebruikt worden zonder een goed werkende organisatie erom heen. Helaas is mij gebleken, dat het daaraan nogal schort. Vorig jaar heeft Tros Radar aandacht besteed aan klachten rond het gebruik van glasvezel. Met name KPN werd toen flink onderhanden genomen vanwege de vele administratieve en technische missers. Maar ook Lijbrandt, Tweak, Reggefiber, Xs4all en Solcon maken veel missers. In veel gevallen wijzen betrokken partijen naar elkaar, waar de klant de dupe van is.
Ik vergelijk het maar met mijn ideale motorfiets die niet de weg op mag, omdat de dealer hem niet rijklaar kan/wil maken en naar de importeur wijst of de verzekeringsmaatschappij zijn zaakjes niet voor elkaar heeft. Onverzekerd mag ik ook niet de weg op. En toch heb ik een technisch hoogstandje aangeschaft.

Over de technische prestaties van glasvezel hoef ik het dus niet te hebben. Die kan ik morgen in het buurthuis desnoods weer te horen krijgen. Ik ben meer geïnteresseerd in het dagelijks gebruik van glasvezel, daar gaat het uiteindelijk om. Dus heb ik behalve bestaande gebruikers (niet alle klagers gaan/kunnen internet op), ook het internet geraadpleegd. Ik heb Google laten zoeken met als input : 'Klachten over glasvezel'. Samen met de aantrekkelijke commerciële verhalen geven de klachten een meer evenwichtig beeld van de invoering en het dagelijks gebruik van deze technologie. Ik krijg namelijk niet alleen te maken met zwak tot chaotisch opererende providers, maar ook met slordige graafwerkzaamheden en nare ongemakken zoals kapot gegraven leidingen en kabels. Samen met de commerciële en technische verhalen heb ik me zo een totaalbeeld proberen te vormen van de introductie en het gebruik van glasvezel. Pas toen kon ik mezelf de vraag stellen : "Wil ik ook glasvezel?"