dinsdag 14 februari 2012

Polen in de boomgaard

Hier in Flevoland zijn veel Polen aan het werk. Ook in boomgaarden neemt het aantal Polen sterk toe. Hun entree verjaagt de Hollandse plukkers, want Polen zijn goedkoper. Goedkoper?! Hoe kan dat nou? De Hollanders verdienen toch het wettelijk minimumloon? Het schijnt dat veel Polen via louche uitzendbureaus werken, waar veel aan de strijkstok blijft hangen. Niet alleen die uitzendbureaus, ook de kwekers/telers die met hen zaken doen, zouden eens flink aangepakt moeten worden.
Een soortgelijke situatie doet zich voor bij vrachtwagenchauffeurs, ten koste van de (beter opgeleide) Hollandse chauffeurs. Ook hier in Lelystad Haven op het Werkeiland waren zeer goedkope Slowaken als bouwvakkers de barakken aan het renoveren. Een aantal had nooit eerder in de bouw gewerkt! Maar ze waren wel supergoedkoop, want ook zij kregen (2 euro/uur) minder dan het wettelijk minimumloon. Vergelijk dat maar eens met het loon van die geschoolde, ervaren bouwvakker die werkloos thuis zit en de prijs van zo'n gerenoveerde woning : Kassa!
Er zijn nog werkgevers die hun bedrijfscultuur liever willen behouden. Die willen pertinent geen grote aantallen Polen of andere goedkope Oost Europese krachten in dienst hebben of nemen. De vraag is, hoe lang houden ze dit vol? Hun concurrentiepositie wordt door de goedkope krachten op onwettige wijze ondermijnd. Jammer dat sommigen vinden, dat we ons hierover niet mogen beklagen. Als er gestaakt wordt, mag niemand anders het werk overnemen. Dat is niet netjes, volgens menige vakbond. Maar op deze wijze Nederlandse werknemers op straat zetten, mag blijkbaar wel.