maandag 5 augustus 2024

De Generatie Z

Over elke generatie wordt geklaagd. Het is blijkbaar nooit goed (gegaan). Misschien ben ik een uitzondering, maar ik heb me niet beklaagd over de generaties voor mij. Mijn ouders zijn in een heel andere tijd opgevoed en opgegroeid. Er was ook nog een oorlog gaande. Ze hebben geholpen aan de wederopbouw van het land en hebben vanuit dat standpunt ons opgevoed. Ik zie nog steeds niet iets wat faliekant fout gegaan is in die periode. Mijn eigen generatie (baby boomers) heb ik ook niet echt gekke dingen zien doen. In tegendeel, er was fel verzet tegen oorlogen (o.a. Korea en Vietnam) en we wilden het beter hebben en doen dan onze ouders. We hebben normen en waarden doorgegeven, respecteren, dingen verdienen, werken voor je geld enz. stonden hoog op de lijst.
Maar om de een of andere reden is daar een knik in gekomen. Waren wij soms te streng? Kinderen worden niet meer opgevoed of aangestuurd. Hen wordt erg veel gevraagd, zelfs als ze nog maar 2 jaar zijn. Het was ooit : 19.00 uur, naar bed! Maar tegenwoordig is het om 21.00 uur : wil je nog niet slapen?
Van de jongere generatie (Z, geboren tussen 1997 en 2012) worden relatief veel mensen na een kort dienstverband ontslagen. Redenen : Ze zijn te veel met hun telefoon bezig, melden zich om de haverklap ziek, komen voortdurend te laat, maken ruzie over van alles, hebben een gebrek aan basisvaardigheden nodig op het werk, hebben geen geduld, maken zich de hele tijd zorgen over hun gevoelens, klagen te veel en zijn lui. Eigenschappen die bijna al het generatie-Z personeel meebrengt naar het werk. Dat het werk en andere collega's daaronder lijden, is duidelijk.
En natuurlijk is het volgens hen de schuld van de vorige generatie. Want die heeft hen al op zeer jonge leeftijd een smartphone gegeven. Voor mij is het gewoon een slappe hap geworden. Zelfs wanneer ze volwassen zijn (voor zover daar nog sprake van is) komen ze niet tot bezinning en een andere levenshouding. Respect voor de ouders hebben ze niet. Ze zijn woke geworden en ingedut. Een leraar deelt zijn ervaringen :