donderdag 23 mei 2024

Huisarts en internet-arts

Er zijn huisartsen die zich beklagen over patiënten die met het internet als bron aan zelfdiagnoses doen. Dat verschijnsel is de afgelopen jaren flink toegenomen, aldus het nieuws.
Ik ken mensen die liever niet naar de huisarts gaan. Ze richten zich met hun vragen op anderen met soortgelijke klachten. Van die anderen zijn er  die hen zelfs hun medicijn(en) geven! En dan heb ik het niet over een paracetamolletje of zo.
Er zijn er dus ook die met hun klachten het internet opgaan. Dat doe ik soms ook, maar meestal met andermans klachten. Dan wil ik gewoon iets meer weten om zo’n iemand beter te kunnen begrijpen. Het gaat dan over psychische klachten of verschijnselen zoals dementie, verwardheid, pathologisch liegen enz.
Zelf denk ik dat vooral het coronabeleid geleid heeft tot een bepaalde mate van wantrouwen ten opzichte van de huisarts. Vanwege onder andere de massale vaccinatie met een experimenteel medicijn bijvoorbeeld. Daarvan werd later bekend dat het per individu vooraf beoordeeld had moeten worden door …. de huisarts. Of huisartsen die zich star opstelden tegenover hun patiënten of zelfs logen. Velen lieten de door hen afgelegde eed vallen op aanraden van nota bene de politiek. De politiek bleek veel belangrijker dan de gezondheid en het welzijn van de patiënt. En dat voor iemand waarvan beweert wordt een soort vertrouwenspersoon te zijn. Tot slot : misschien is de vraag van de huisarts “Wat denkt u zelf dat het is?” ook aanleiding tot het raadplegen van het internet. Hopelijk onderscheidt men dan wel de kwakzalvers van de echte specialisten. Onder de specialisten zijn ook verschillende opvattingen aanwezig.