maandag 20 mei 2024

Hoera, messing!

Van dit soort oplossingen ben ik niet zo gecharmeerd. Wat veel koppelingen! Wel als ik metaal ga scheiden, want zo’n koppeling vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Maar voor het oog dat ook wat wil, vind ik het geen fraai gezicht. Het is net alsof de monteur modulair te werk gegaan is. Stap voor stap. Na een nachtje slapen weer een stukje oplossing bedacht.
Ik zou primair een buigijzer hebben ingezet en als het echt niet anders kan, een gesoldeerde koperen koppeling.
Ik kan me voorstellen dat de messing koppelingen gebruikt worden voor eventuele demontage van het warmwatertoestel. Maar dat aantal is in dit geval dan beperkt tot 3 stuks : warm en koud water en gas. De afgedopte leidingen zou ik in het toestel afgesloten hebben. Nu is er met een koppeling een stukje pijp opgezet met een dop.
Ze zouden er anders ook een afdekplaatje voor kunnen doen. Dan ziet niemand het gefröbel.
Ik kom het verschijnsel vaker tegen, als ik sloopafval krijg in de vorm van pijpen met koppelingen. Soms bestaat een stuk leiding uit een mix van koppelingen en pijp. Zelfs koperen leidingen waar een stuk cv pijp tussen zit. Het koper was blijkbaar op.
Maar er zijn ook vaklui die als ware kunstenaars met een buigijzer kunnen omgaan. Dat levert prachtig buigwerk op, maar minder messing / koppelingen. Die lui gaan drastisch te werk. Alles verwijderen en 
opnieuw opbouwen. Soms is het net spaghetti onder zo’n apparaat. Het is maar net hoe trots of kritisch je bent op je werk.