dinsdag 14 mei 2024

Watermanagement

"Laat jij altijd de kraan lopen als je je tandenpoetst?", vroeg iemand tijdens een date. De tandenpoetser keek wat verstoord naar haar. Ik vond het een mooi voorbeeld van opvoeding. Het herinnert mij aan mijn eigen opvoeding waarin kreten als : draai de kraan dicht, doe het licht uit, doe de deur dicht (vanwege de kou), niet met water spelen, draai de (gas)kachel op de waakvlam enz. Kortom, bewust dingen doen kan men ook aanleren.
Ooit was er een prins, die ons watermanagement zou doen. Niet alleen voor ons, maar voor de hele wereld. Helaas kwam ie niet verder dan Argentinië. Sindsdien doet het heerschap niets aan watermanagement. Daarom meldt het nieuws enigszins bezorgd dat we een warmer, maar ook een natter klimaat krijgen. Er is veel water en er is een tekort aan water. Zowel voor consumptie als voor ander gebruik, zoals de landbouw, veeteelt en industrie. Men is ook bang voor een toename van wateroverlast. Ik denk dan : "Wat is dan het probleem?"  Ik bedoel technisch is alles mogelijk, maar vaak ontbreekt de wil.
Op zeer kleine schaal hebben wij al die problemen al jaren geleden opgelost. We slaan hemelwater op voor de drogere tijden en voor 'schoonmaak klusjes', doen zuinig met drinkwater en proberen ervoor te zorgen dat de boel niet uit de hand loopt. En dat alles met verouderde technieken en wat creativiteit tegen lage kosten. Het liefst had ik zo'n IBC container ingegraven en een flenspomp ingezet, zodat we altijd voldoende water zouden hebben. Nu we een kleinere tuin hebben is dat niet meer nodig. Hoewel het delen van opgevangen regenwater met de buren / buurt net zo interessant is als het delen van wind- en/of zonne-energie.