zondag 5 mei 2024

Bevrijdingsdag 2024

Gedurende de periode na de oorlog was er een gevoel van bevrijding. Dat gevoel hield wat mij betreft aan tot eind jaren 80, begin jaren 90. Zelfs met een flinke opleving, toen de Muur en het IJzeren Gordijn viel. De Russen trokken zich terug uit de door hen bevrijde en bezette landen met gevolg dat de Sovjet Unie verdween.  Daarna werd het gevoel van bevrijding alsmaar minder.
De Russen hadden zich weliswaar teruggetrokken, maar de Amerikanen, Britten en Fransen dus niet. Zij 'gijzelden' de door hen bevrijde landen. Al is het ook wel zo, dat die landen, waaronder Nederland, zich gemakkelijk lieten gijzelen. Het rood wit blauw kan wat dat betreft vervangen worden door een witte vlag. Tot op heden worden we nog steeds gegijzeld. Niet alleen door de bevrijders van toen, maar ook door de politiek in Den Haag, de EU, WHO, NAVO en het WEF. Ook door hen laten wij ons gijzelen.
Vandaar dat ik op deze dag weliswaar een vlag laat wapperen, maar het is wel de crisisversie. De dag van de Bevrijding is al lang geleden opzij geschoven. Er is een crisis voor in de plaats gekomen. De politiek laat alles eerst flink uit de hand lopen voordat men ingrijpt. Maar dan is het meestal al te laat.