vrijdag 1 november 2013

Onhandig voor senioren

Als het zo uitkomt, kom ik soms in een seniorenwoning terecht. Over het algemeen zijn die woningen goed afgestemd op de doelgroep. Toch zie ik ook delen van interieurs die mij verbazen.
Wat dacht je van een kast onder een trap in zo'n woning? Ik heb er een gezien, die blijkbaar bestemd is voor ouderen met een vergroeiing van de rug. Een half deurtje, waar je gebukt in en uit moet. Wedden dat je eerst tien keer je hoofd stoot? En wanneer je als seniore bewoner nog geen rugaandoening hebt, krijg je die zo wel. Hoe verzint men dit?
Een ander geval betreft het toilet. In deze seniorenwoning is het toilet zo klein, dat je achteruit moet inparkeren. En wie hulp nodig heeft bij het reinigen van de achterste, moet maar in de gang op de knieën gaan. Enigszins corpulente bewoners moeten eerst in de gang de broek laten zakken en hem daar ook weer ophalen. Wel eerst de kont afvegen natuurlijk. Al met al nogal vreemd voor een woning met een relatief grote badkamer (zonder toilet) en brede deuren voor mensen in een rolstoel.
O ja, in een badkamer zag ik een verwarmingsradiator, die tegen het plafond gemonteerd was. In dat plafond bevindt zich ook de afvoer van de ventilatie. Warme lucht stijgt en dus stoken deze senioren voor de mussen.