woensdag 6 november 2013

Kort lontje en lange tenen

Tegenwoordig moet men steeds meer letten op het taalgebruik als men communiceert met iemand van de Hermandad. De lontjes worden alsmaar korter. Een advocaat kreeg een boete omdat hij in Breda een rechercheur tot zelfs twee keer toe 'sukkel' noemde. Nu heb ik mij laten vertellen dat als er een stad in Nederland is waar veel sukkels rondlopen, het Breda is. Maar toch, een politieman uitmaken voor sukkel is zelfs in Breda verboden. Misschien had meneer Sukkel wel twee enorm domme fouten gemaakt. Dan is ie toch gewoon een sukkel?
In Zeewolde mag je een politieman geen 'pannenkoek' noemen. Ook niet als je dat woord met de oude spelling gebruikt. Mag poffertje wel? Of juslepel? Ik zou het niet weten, want Zeewolde is een vage woonvorm. Ik ken trouwens een meneer Pannenkoek. Hij vindt het helemaal niet erg als ik of anderen hem zo noemen. "Hé Pannenkoek, doe 's normaal man!" is dan ook geen enkel probleem.
Volgens de Hoge Raad mag je een politieman wel 'mierenneuker' noemen. Geen vuile of vieze mierenneuker, maar wel een schone mierenneuker. Maar geiten- of andere dierenneuker dus niet. Discriminatie? Ja!
Volgens artikel 267 van het Wetboek van strafrecht mag je niemand beledigen. Als een politieman vindt dat je hem beledigt mag hij jou aanhouden. Op basis van een subjectief oordeel dus. Hij kan die subjectiviteit inzetten om zijn slimmere opponent de baas te blijven. Als iemand zich beledigd voelt door een agent, vangt hij of zij bot. Dat komt omdat de rechter van mening is dat de gemiddelde agent vaak een zeer beperkte woordenschat heeft.
Veel politiemensen kunnen nauwelijks fatsoenlijk uit hun woorden komen. Ze gebruiken graag ambtelijke, bombastische taal, wat nogal lachwekkend overkomt. Hij zou ook gewoon kunnen zeggen : "Dag meneer, mijn naam is Pannenkoek van de Verkeerspolitie Flevoland. Ik heb geconstateerd dat u te snel reed."  Gewoon in Jip en Janneke (wanneer gaan die twee zich gediscrimineerd voelen?) taal. Zelf ben ik een keer staande gehouden en beledigd. Die agent sprak mij als volgt aan : "Dag meneertje, het is in dit land niet de gewoonte om...." Deze sukkel dacht dat ik een buitenlander was. En dat 'meneertje' beviel me ook niet. Goed voor twee keer 'sukkel'. Maar om hem daarom nou sukkel te noemen, kan de man dus als beledigend ervaren. Is het eigenlijk wel handig om een politieman te corrigeren? Nee, tenzij hij geen lange tenen heeft.