maandag 25 november 2013

Inhalen

Mistig, smal en glad : even wachten
Afgelopen zaterdag is een motorrijder omgekomen op de Houtribdijk. Dat is de verbinding tussen Lelystad en Enkhuizen. Het nieuws stelt dat de motorrijder wilde inhalen, maar dat een hem voorliggende auto dat ook ging doen. Gevolg was dat de motorrijder dodelijk ten val kwam. Ik kan me dergelijke situaties goed indenken.
Hoe haal je in als er een sliert motorvoertuigen achter bijvoorbeeld een trekker of ander traag voertuig aan kachelt? Bijna iedereen wil er voorbij en er zijn altijd bestuurders die willen voordringen en lak hebben aan zo'n rij. Wat ik bij kassa's ook soms zie. Ik heb mezelf aangeleerd om duidelijk kenbaar te maken dat ik wil passeren. Louter voor mijn eigen veiligheid als motorrijder. Zo kunnen de achter mij rijdende voertuigen zien wat ik van plan ben. Dat doe ik door tijdig mijn richtingaanwijzer te laten knipperen. Niet constant, want dat kan het tegemoet komend verkeer in verwarring brengen. Ik ga ook wat meer naar links, naar het midden van de weg rijden. Deze maatregelen moeten het achter mij rijdend verkeer erop wijzen dat ik van plan ben in te halen. Neemt niet weg, dat er altijd weer bestuurders zijn die toch eerst willen. Er zijn ook weggebruikers die liever niet inhalen en achter zo'n traag voertuig blijven rijden.
Degene die voor mij rijden gaan eerst, is mijn motto. Ik weet niet of dit soort situaties ook gebonden zijn aan bepaalde regels. Ze zijn mij niet bekend.