vrijdag 22 november 2013

De dood van Kennedy

In de Koningstraat
Er zijn veel momenten in mijn leven die ik me heel goed herinner. Leuke en nare gebeurtenissen. Vandaag is het precies 50 jaar geleden, dat ik in de Koningstraat in Leiderdorp in de achterkamer naar de zwart-wit beeldbuis zat te kijken met mijn broers en zus. De kleine Rita lag al op bed. We waren net terug van een verblijf van drie jaar op Curaçao en woonden tijdelijk in bij opa en tante Griet.
Alsof er een bom ontplofte, zo kwam het nieuws de huiskamer binnen, dat de Amerikaanse president John F. Kennedy neergeschoten was in Dallas. Waarom was dat zo'n grote schok voor mij? Kennedy had in zijn nog korte loopbaan als president heel andere geluiden laten horen dan zijn voorgangers. Hij was op zoek naar ontspanning tussen het Westen en de Communisten (tijdens de door hem gesuste Cubaanse crisis woonden we op Curaçao, waar we eerder ook over de invasie in de Varkensbaai hoorden), kwam op voor de burgerrechten in zijn strijd tegen de rassenscheiding en probeerde in Azië zonder militair ingrijpen hulp te verlenen. Het grote Amerika werd in mijn ogen aanzienlijk minder agressief en veel socialer.
Het begon trouwens niet zo goed met Kenendy. Hij zette aan het begin van zijn loopbaan een plan van zijn Republikeinse voorganger door en viel Cuba aan door een (mislukte) invasie in de Varkensbaai. Maar al snel kwam aan zijn leiderschap een eind. Kennedy heeft dan weliswaar niet veel bereikt, maar er was een andere geest ontstaan. Niet veel later werden ook andere mij aansprekende Amerikanen vermoord : dr. Martin Luther King (I have a dream) en broer Robert Kennedy werden vijf jaar later vermoord.