donderdag 29 augustus 2013

Stoer doen op de motor

Op YouTube zag ik een videootje van een jongeman die op zijn motor als een gek door een drukke straat racete. Links en rechts stonden auto's geparkeerd en er liep winkelend publiek. De jonge motorrijder (brommerrijder klinkt hier beter) had zichtbaar de houding van : Kijk mij eens stoer zijn!
Vanuit een verkeerstechnische situatie gezien, dreigde overal gevaar. Niet alleen vanwege die geparkeerde koekblikken, maar ook vanwege de aanwezigheid van mensen waaronder kinderen.
Soortgelijke zogenaamde motorrijders zie ik meer. Je kent ze vast wel. Ze scheuren in t-shirt en korte broek over s 'Heren wegen. Met ruim 80 door een 30km gebied scheuren is hun ultieme rijgenot. Kinderen of geen kinderen, dat maakt niet uit. Zo lang hij maar denkt : Kijk mij eens stoer zijn!
Op weg naar Lelystad zag ik in mijn spiegels ver achter mij een lichtje verschijnen. Toen ik een paar seconden later weer keek, was het lichtje een behoorlijk stuk dichter bij gekomen. Of anders gezegd : het naderde mij met hoge snelheid. Niet veel later verscheen een motorfiets vlak achter mij. Pas toen zag ik dat het er twee waren. De tweede reed pal achter de voorste.
Ze haalden mij in en raceten verder. Nummer twee reed in de slipstream en was zodoende onzichtbaar. Niet slim. Het is beter om beide motoren zichtbaar te houden. Dat kan door om en om te rijden. De eerste links van het midden, de tweede meer naar rechts. Dat hoort ook bij veilig rijden. En dat is iets heel anders dan sec hard rijden.