maandag 5 augustus 2013

Fietsen in Amsterdam


Op de Albert Cuyp
Een fan met zijn idool
Zaterdag hebben we een lang gekoesterd plan uitgevoerd : we zijn gaan fietsen in Amsterdam. Even twijfelden we of we het wel op die zaterdag zouden gaan doen. Immers, de Gay Pride zou worden gehouden en dan is het extra druk in de stad.
Maar we hebben toch maar doorgezet. We wilde die Gay parade ook wel eens zien. We hebben de auto op het Stadionplein geparkeerd, wat voor een volle dag 18 euro kost. Kassa! Maar ja, we zijn wel in Amsterdam.
Nadat de fietsen weer rijklaar waren gemaakt en de drager keurig opgeborgen was, begonnen we aan de rit. We beschikten niet over een bepaalde route noch over een plattegrond. Omdat ik de stad redelijk goed ken, heb ik in eerste instantie als gids gefungeerd. We reden een kort stukje via de Amstelveenseweg richting het centrum. Toen we een benzinepomp passeerden, zijn we daar gaan vragen om een plattegrond. Die zat niet in het assortiment, maar...... de behulpzame kassière begon in haar handtas te zoeken en toverde een ietwat verkreukelde kaar tevoorschijn! Maar we waren daar net zo blij mee als met een nieuwe.
Ik was van plan om via de Overtoom en het Leidse plein naar het centrum te rijden. Maar de kaart bracht me op andere gedachten. We kozen als eerste de Albert Cuyp. Daar ben ik sinds de jaren 70 niet meer geweest. We reden in de zon en met een koelende wind via de Stadionweg naar de Hobbemakade. Toen we in de verte het Stedelijk Museum zagen opdoemen sloegen we subiet linksaf de Albert Cuyp in. Daar parkeerden we de fietsen. We wandelden over een redelijk drukke, maar nog steeds gezellige markt. In een van de zijstraten zag ik een standbeeld van een zanger waar ik zelf niet zo kapot van was : Andre H6. Er gingen geregeld fans met hem op de foto. In een van de zijstraten hebben we even gepauzeerd met een kop thee.