vrijdag 2 augustus 2013

Nare vakantieperiode

rotzooi en vakantie
Het zal in de vakantieperiode veel voorkomen, dat medewerkers een tijdelijke uitbreiding krijgen op hun takenpakket. Ze worden geacht werk van de vakantievierders op te vangen. Een gewoon verschijnsel, dat misschien mede daardoor weinig tot niet gewaardeerd wordt. Er zijn situaties waarin een gewone medewerker opeens de hele tent lijkt te runnen.
Maar zodra de vakantieperiode voorbij is, wordt zo'n medewerker weer als onwetende nietsnut behandeld. Ik verwacht dat dit soort medewerkers, die toch het lef hebben om de verantwoordelijkheid op zich te nemen en blijkbaar hart voor de zaak hebben, daarvoor beloond worden. Gebeurt dat niet, dan is m.i. sprake van misbruik.
Er zijn ook situaties waarin verwacht wordt dat de productie ondanks de verminderde capaciteit gewoon dezelfde blijft. Onzin natuurlijk en ergens ook een onmenselijke gedachte. Met minder mensen aan boord zal de productie ook minder zijn. Tenzij tijdelijk personeel ingehuurd wordt of structureel overwerk van kracht is gedurende de vakanties.
Voor te veel mensen is de vakantieperiode op werk een nare. Sommigen komen straks terug en zien weer dat al hun werk is blijven liggen! En er zijn zelfs situaties waarin leidinggevende daar ook nog iets van durven te zeggen. Je zou bijna op vakantie willen blijven als je zo'n leidinggevende hebt. Eigenlijk spreken die managers zichzelf aan op hun eigen falen. Ze zijn immers zelf o.a. verantwoordelijk voor continuïteit en het welzijn van het personeel.