zondag 18 augustus 2013

In Kampen



Zaterdag was een grote Stripboekenmarkt in Kampen. Niet dat ik zo'n stripfiguur ben (hoewel...), maar toch de moeite waard om daar eens een kijkje te gaan nemen. Het Hanzestadje zelf heb ik al jaren niet bezocht. Volgens mij was dat in 1997 toen ik voor een bekend, heerlijk, helder biermerk in een café restaurant tegenover de mooie hefbrug moest zijn. Ik herinner me nog goed de koe die toen tijdens mijn wandeling in de lunchpauze in een toren hing te bungelen.
Ik parkeerde de auto net buiten het centrum op een van de weinige gratis parkeerplaatsen. Louter toeval hoor, want ik ging er vanuit dat er betaald moest worden.
Vanaf die plek was het tien minuten lopen naar het centrum van de stad. Ik wandelde langs de IJssel en zag vrij snel die oude brug. Ik blijf hem prachtig vinden. Mooier dan de hoge hefbruggen over de Gouwe. In het centrum zelf was het gezellig druk. Er waren natuurlijk veel kramen. Heel veel kramen! De zaterdagmarkt was ook aan de gang. Het was gezellig druk. Geen geworstel of geschuifel en met veel straatmuzikanten voor een extra vrolijke noot.
Afgezien van al dat moois ging mijn aandacht vooral uit naar de stad zelf. Ik heb diverse stadspoorten gezien. Er zijn er ongeveer twintig. Ik heb ook een kerk van binnen bewonderd. Dat kon ik toch niet laten. Vooral de sfeer vind ik telkens weer erg bijzonder. In de kerk kwam ik in een zee van rust terecht, ondanks dat het orgel speelde. Natuurlijk heb ik vooraf gevraagd of ik foto's mocht maken. En dat mocht.
Zo'n oude stad ademt een totaal andere sfeer uit. Ze doet me denken aan Leiden, al was het is Kampen veel rustiger. Gemoedelijker. En dan uiteraard ook nog de IJssel. Wie Kampen ook zou willen bezoeken : er komen nog evenementen, die het stadje nog aantrekkelijker maken dan het al is, zoals het Kadefestival (eind augustus) en Fiets 'm erin (begin september).