Op sommige werkplekken houdt de temperatuur gelijke tred met die van buiten. Er zijn ook werkplekken waar de temperatuur nog hoger oploopt.
Bij welke temperatuur is het nog verantwoord om werk te verrichten? Te hoge temperaturen kunnen leiden tot levensbedreigende situaties. Men is niet meer instaat helder te denken, men is sneller vermoeid en de kans op flauwvallen is erg groot. En dan zwijg ik nog over hitte-uitputting en hitte-beroerte.
De Arbo wet geeft geen temperatuur op, maar spreekt in het algemeen over werken onder hoge temperaturen en de gevaren ervan. Maar wie toch een handvat wil hebben kan gebruikmaken van een speciaal programma.
Er is een hittestres calculator (FNV), die op basis van variabele gegevens een advies geeft. Zo geeft de calculator bij een binnentemperatuur van boven de 30 Celcius en een luchtvochtigheid van 40% code rood aan. Dat betekent : Gevaarlijk, direct stoppen met werken.
Er is ook een code geel, die aangeeft dat er geregeld gepauzeerd en water gedronken moet worden. Veel bedrijven houden zich niet aan de adviezen. Of anders gezegd : ze hebben schijt aan hun personeel. Dat zijn de slavendrijvers onder de ondernemers, die zelf lekker bij de airco zitten. Om kippenvel van te krijgen.