maandag 19 augustus 2013

In de brommobiel

Op de Dronterweg zag ik tijdens het schieten van wat plaatjes een brommobiel voorbij komen. Op die drukke weg mag maximaal 80 km/uur gereden worden. Maar niet iedereen zich houdt daar aan die snelheid. Eerder zag ik een witte Peugeot die naar mijn bescheiden inschatting zo'n 120km/u reed.
Met een gangetje van 45 km/uur (max) maakt dat veel achterop komend verkeer zich vergist in de snelheid. Het ding oogt als een autootje, wat de zaak nog verraderlijker maakt. Ik zag vlak nadat ik deze foto nam, een streekbus keihard in de remmen gaan en (uit nood) over een voorsorteer- en verdrijvingsvlak het relatief trage voertuigje ontwijken en voorbijschieten.
Ik kan me niet voorstellen dat je als inzittenden (twee bejaarde mensen) zo op je gemak rijdt. Afgezien van het grote verschil in snelheid, is ook een andere vorm van veiligheid in het gedrang.
Die karretjes mogen dan wel op de weg, maar eigenlijk is de wetgeving op dat punt behoorlijk inconsequent. Immers, veel auto's zijn verplicht voorzien van allerlei levensbeschermende accessoires, zoals airbags, bumpers, kreukelzones enz. en dat stukje blik mag zich zonder pardon tussen al die stevige jongens gaan begeven.
Zelf zou ik het niet in mijn hoofd halen om op zo'n weg met een brommobiel te gaan rijden. Maar misschien komt dat bij mij ook met de jaren. Ik hoop maar dat de kinders mijn gekte tijdig ontdekken, zodat ze me kunnen opsluiten.