woensdag 7 augustus 2013

Over Indo's doen niet mee

Citaat: ,,Indo's doen dus niet mee, alweer niet". ,,Die doen al zo lang niet mee, waarom eigenlijk niet?".

,,Tja, terwijl die Indo's in het verleden wél genoeg (mee)-gedaan hebben Willem, meer dan genoeg zelfs, en dat weet je ongetwijfeld nog veel beter dan ik".
Maar, ...... hier in het 'nieuwe vaderland' integreren mocht toen ook al niet want iedereen ging immers toch terug?! dus woonden ze apart in kampen!
Maar daar wil "Nederland" nog steeds liever niet meer aan herinnerd worden en de jongere generaties wéten het hoogstwaarschijnlijk niet eens.
Na een bezoek aan de website: http://www.hermankeppy.com/ben ik weer aardig op de hoogte, maar ook opnieuw ontsteld over het verloop van de geschiedenis. Ik vond ook nog ergens een boekje vermeld, met de titel: "Toen de Amboneesjes kwamen" (van Hendrik Hoogeveen, Ferdinanda Emilia Leeuwenen) en dat is waarschijnlijk wel bekend bij de meeste Indo-families;
https://mobile.twitter.com/nonnarosa2ndh/status/196124503191977984/photo/1
Trek er maar een uurtje voor uit om de website van Keppy door te spitten.
Daarom hier een korte samenvatting van zijn boek "Molukkers in dienst van de Koninklijke Marine 1915-1965":
Als de Japanners in 1942 Nederlandsch-Indië binnenvallen, bestaat een derde van het marinepersoneel in Indië uit autochtone bewoners van het eilandenrijk. Op de schepen van de Koninklijke Marine krijgen zij veel minder betaald dan Nederlanders van gelijke rang en slapen zij apart van de Hollanders in het ‘inlands verblijf’. Pas na de oorlog worden de verhoudingen gelijkgetrokken. Dan zijn honderden gesneuveld in de strijd of omgekomen in krijgsgevangenschap en een deel is overgelopen naar de strijdkrachten van de Indonesische republiek. In 1951 en 1952 komen de laatste honderd van deze schepelingen naar Nederland. Het zijn Molukkers die gedwongen zijn naar Nederland te komen als gevolg van de proclamatie van de Zuid-Molukse Republiek. Terecht gaat alle aandacht voor Molukkers in de jaren na de aankomst in Nederland naar het onrecht aangedaan aan de vierduizend ex-KNIL-militairen, die tegelijkertijd arriveren. Deze soldaten worden door de legerleiding ontslagen en onder slechte omstandigheden in kampen gehuisvest. Maar hoe vergaat het de ‘marine-molukkers’ ondertussen en wie zijn die ‘inlandse’ of ‘inheemse’ schepelingen eigenlijk?
Uitgeverij Focus (1994), ISBN: 90-72216-56-3 boek alleen nog antiquarisch verkrijgbaar

Maar er waren natuurlijk nog veel meer legeronderdelen betrokken bij de gebeurtenissen in en rondom Indonesië en ook hierover vond ik op de website van Keppy heel veel informatie.

Citaat: ,,We gaan aandacht besteden aan culturele minderheden in de stad". Hallo!, een beetje laat, een beetje véél te laat voor Indo's; al jaaaaaren!
Dus Willem, laat ze maar en geniet liever van je lekkere Indo-prak;
"...Selamat Makan...!".
Fan-tilator