donderdag 15 augustus 2013

New kid in town : tijgermug

Tijgermug appartementen
Ook in Lelystad is de tijgermug waargenomen. Nota bene hier om de hoek op het industrieterrein Noordersluis. In alle tot nu toe bekende gevallen waarin het Aziatisch insect werd aangetroffen, betreft het bedrijven die autobanden verhandelen. De mug kan ernstige ziekten overbrengen en wordt als 'insectum non grata' (mijn Latijn is nog steeds slecht) beschouwd.
De tijgermug is niet nieuw in Europa. Het beestje zoemt al langer rond o.a. in het zuiden van dit werelddeel. In Nederland staat onze provincie in de warme belangstelling van de tijgermug. Naast Lelystad is het beest ook in Almere en Emmeloord aangetroffen. In Emmeloord zal men flink balen. Eerst was het een dode wolf, die de gemeente aantrekkelijk moest maken voor bezoekers en nieuwkomers, maar die worden nu weer weggejaagd door een levende tijgermug. Een troost :  in Emmeloord verstaat men de kunst om van die (tijger)mug eenvoudig een flinke olifant te maken. En olifanten zijn leuker, tenzij je een olifantenbak van je voortuin maakt.
Opvallend is dat die muggen zich in autobanden schijnen te verstoppen. De enige beestjes die ik een keer in een band heb aangetroffen waren zwaluwen. Ze kwamen helemaal uit Afrika. De motorband niet. Die kwam uit Kampen. Ik heb de beestjes wel met rust gelaten, tot ze het nest met hun kroost hadden verlaten.
Ik heb zelf nog de tijd meegemaakt waarin de oliemaatschappij Esso propageerde, dat men een tijger in je tank moest stoppen! Als (herkenbaar) bewijs kreeg ik na een tankbeurt een staart (geel met zwarte strepen of was het andersom?) met een elastiekje. Zo kon ik de staart om de aansluiting van de tankdop doen. Als je dan die schuimrubber ring (in die tijd ook een standaard bromfiets accessoire) eroverheen drukte, leek het net echt. Die staart ging natuurlijk flink naar benzine ruiken. Zo'n actie, 'stop een tijger in je tank!', zou vandaag de dag niet meer kunnen : Dieronvriendelijk en veel te agressief. Nee, nu dus een tijgermug in je band en hopen dat ie niet gaat prikken. Hij schijnt bij snelheden boven de 150 km/uur dood te gaan. Maar dat heb je dus niet van mij gehoord.