zaterdag 17 augustus 2013

Op de fiets



Een tijdje geleden heb ik in de ANWB winkel De landelijke fietsatlas gekocht. Een zeer handig boekwerkje voor de liefhebber van toerritten op de fiets. Ik heb een paar leuke routes uitgewerkt en besloot gisteren tot de fietsdaad over te gaan. Ik vertrok met de auto richting Harderwijk en daarna via Ermelo naar Putten. In die omgeving is sprake van veel toerisme en dat was duidelijk te merken. Ik parkeerde de auto net buiten het dorp en haalde de fiets van de fietsdrager. De drager verdween in de kofferbak en ik op de fiets naar het eerst knooppunt : nr. 20. De tocht was ongeveer 40 kilometer lang en leidde door het mooie Gelders landschap door bossen, over de hei en langs de kleinste stad van de wereld.
Het was heerlijk fietsweer. De schaduw van de bomen maakten het verschil. Zo reed ik o.a. door het Speulderbos en door Garderen. Onderweg kwam ik veel andere fietsers tegen. De meesten groetten, maar sommigen niet. De fietsers die niet groetten keken vaak chagrijnig en waren over het algemeen mannen. Die hadden blijkbaar een taakstraf : fietsen met de vrouw!  Na Garderen reed ik richting Uddel. Daar stuitte ik op een grote groep motorrijders uit Duitsland. Even werd ik jaloers, maar toen ik al die zwartleren pakken zag was ik weer genezen. In mijn t-shirt en korte broek reed ik tot bij de kleinste stad : Staverden. Daar heb ik natuurlijk ook even gepauzeerd en leergierig rondgekeken.
Na Staverden ben ik globaal weer terug naar Putten gekoerst. Het weer zat nog steeds mee, al werd de lucht boven mij alsmaar donkerder. Net voor Putten begon de bui te vallen. Niet echt hard, maar wel verfrissend. De thee smaakte mij des te beter. Ik besloot in Harderwijk maar de avonddis te gaan doen. Daar aangekomen barstte de bui echt los. Maar gelukkig zat ik toen al onder een waterdichte parasol te genieten van een bordje vis.