zaterdag 5 mei 2012

Soto Ajam


We hebben zo genoten van de heerlijke soto ajam aan de Binnendijk, dat ik besloot het vandaag ook eens te maken. Natuurlijk heb ik het oude kookboek uit de jaren 30 van mamma erop nageslagen. Dat vermeldt het volgende recept :
Ingrediënten : 1 vette kip, 3 stuks kemiries, 4 roode en 2 witte uien, 1/4 lepel ketoembar, 1,5 vingerlengte koenir (mensen met lange vingers 0,5 vingerlengte), 1/4 theelepel trasie (gemalen vispoeder of -pasta; stinkt een uur in de wind, maar maakt de smaak net af) en zout naar smaak. Vier stuks fijngesneden en gebakken bawang poetie, 1 vingerlengte sereh (mensen met lange vi...) 1 cent daon bawang, 1 cent koetjai, 1 cent selderie, 10 cent witte kool, 5 cent laksa (soeoen), 2 eieren, 5 aardappelen en wat gebakken ui.
De bereiding vermeldt het volgende :  de eerste 6 soorten kruiden fijn maken (oelek) en in wat olie fruiten. Doe er een paar glazen water bij en kook hierin de kip zacht onder toevoeging van gebakken bawang poetie, gesneden daon bawang en het stukje sereh. De laksa, kool, eieren en aardappelen elk apart koken en snijden. De daon bawang, selderie, koetjai fijn snijden en straks rauw gebruiken.
Plaats in een ruime kom of diep bord wat van de gesneden kool, laksa, eieren, aardappeltjes, daon bawang, koetjai, selderie en bawang goreng. Giet dan een (of een paar) soeplepel soto erover heen. Natuurlijk sambal naar smaak. Voor de vertaling moeten jullie maar even Google raadplegen.
Tja, het is wat werk. Maar ik heb het niet zo gedaan. ik heb een kant en klare kruidenzakje, boemboe soto, gekocht! Hahahaha! Dus al die kruiden hoefde ik niet te kopen en voor te bereiden. En gebakken uitjes om erover heen te strooien heb ik ook uit een zakje. En die vette (soep)kip heb ik vervangen door kippenpoten en -dijen. Hoef ik de kip niet te ontleden en het vet niet af te scheppen. Wie op de ingrediënten gelet heeft, ziet iets heel bekends. In plaats van de soto, kan je er ook satésaus of petjel overheen doen! Ik heb gekozen voor chinese kool, taugé, gekookte aardappeltjes (blokjes), gekookte eieren en boontjes.