dinsdag 1 mei 2012

Solliciteren -2-

Mijn laatste sollicitatie betrof een vacature voor een Systeem-/netwerkbeheerder. Een techneut met een toetsenbord onder zijn arm en een schroevendraaier in zijn borstzak. Niet dat ik die kennis en/of ervaring had (een schroevendraaier had ik ook nooit bij me), maar de advertentie gaf mij het gevoel dat de vacature niet klopte. Dus ik nam telefonisch contact op met de contactpersoon, die in de advertentie werd genoemd. Na een paar vragen was me een en ander al snel duidelijk. De contactpersoon was weliswaar verantwoordelijk voor de ICT, maar ze had er totaal geen verstand van. Logisch, want een jaar eerder werkte ze nog in een ziekenhuis als hoofd van de afdeling verband. Uit de vragen die ik haar stelde, maakte ik op dat de ICT bij het bedrijf behoorlijk stuurloos was en hoge kosten kende. Ook logisch, want niemand had een leidinggevende taak, deed zodoende zijn eigen ding en financiële verantwoordelijkheid ontbrak. Gezien de toekomstverwachtingen zag ik een management vacature en een buts werk, waar ik nog jaren mee voort zou kunnen.
Het contact leidde tot een gesprek op de valreep. De procedure was eigenlijk al gesloten, maar men had niemand geselecteerd. Tijdens het sollicitatiegesprek bleek mijn visie op de huidige situatie correct te zijn. De oplossingen die ik voorstelde, sloegen erg aan. Het kwam erop neer de ict functie eerst goed op orde te maken en dan de geplande volgende stap te maken. De directeur was het volledig met mij eens, de rest begreep er weinig tot niets van. Ik had mijn voorstel op de flip-over geschreven. Zo kon men na mijn vertrek de boel nog even doornemen. Op de eerste werkdag bij die organisatie, kreeg ik te horen dat alles nog met een externe deskundige was besproken. Die was het eens met mijn constatering en advies. Door meer structuur en organisatie in de werkzaamheden aan te brengen, was de vacature van Systeem-/netwerkbeheerder niet meer nodig. de ernstigste problemen waren structureel opgelost.
Saillant detail : in een kast trof ik een onderzoeksrapport van 1,5 jaar eerder, dat exact dezelfde conclusies en adviezen bevatte die ik tijdens mijn sollicitatiegesprek had geventileerd. Het rapport heeft het bedrijf 43.000 euro gekost!