donderdag 31 mei 2012

Hell Ships

Van het Veteraneninstituut ontving een bericht :

Op woensdag 15 augustus 2012 vindt vanaf 12.30 uur de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan en daarmee van het einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indië-monument in Den Haag. Deze herdenking wordt live uitgezonden door de NOS, die na de herdenking een documentaire over de Hell Ships zal uitzenden. De documentaire is gemaakt door Kees Maaswinkel, die o.a. bij Ed Kraak en mij op bezoek is geweest voor informatie en foto's.
De documentaire vertelt het verhaal van 6600 Nederlandse en Britse krijgsgevangenen die met deze Hell Ships van Java naar de Molukken en Flores werden verscheept, waar ze voor de Japanners vliegvelden moesten aanleggen. Circa 2200 van hen overleefden dat niet. Ze stierven door gebrek aan water, voedsel en medicijnen en door mishandeling. Ongeveer 1500 van hen stierven op zee, waarvan ruim 1000 als gevolg van torpedering en bombardementen van de schepen door geallieerde onderzeeërs en vliegtuigen. Onder hen een broer van mamma, de vader van Hank, C. G. Sebo (zie link Loopbaan van mijn vader).
Onderzoek voorafgaand aan het maken van de film toont aan, dat de geallieerde leiding op de hoogte is geweest van de menselijke lading van die schepen, maar desondanks de aanvallen erop liet doorgaan. Daarnaast wordt aandacht besteed aan een Japanse moordpartij op zee van 250 Nederlandse en Britse militairen, waarvan de daders weliswaar zijn opgespoord,  maar die nooit werden bestraft. Over deze oorlogsmisdaad zijn de nabestaanden nooit geïnformeerd. Ten slotte komen Molukse ooggetuigen aan het woord, waarvan er één de tot nu toe onbekende rustplaats bekend maakt van drie op gruwelijke wijze geëxecuteerde Nederlandse militairen.