woensdag 16 november 2011

De Jacksons-wever

Natuurlijk kreeg ik van zwager en vogelkenner Jan van B te A een reactie op het berichtje over de gele vogel in onze tuin. Waarvoor mijn dank, Jan! Het betreft een Jacksons-wever, Ploceus jacksoni, die normaliter vrij in Afrika rondvliegt. Hij is waarschijnlijk ontsnapt uit een volière. We zien het opvallende beestje dagelijks in de tuin, waar ie inmiddels deel uitmaakt van een mussenkolonie. Over dit vogeltje wordt o.a. geschreven :

"De Jacksons wever komt voor in Burundi, Kenia, Tanzania en Oeganda, maar ook in het zuiden van Soedan. Ondanks dit beperkte verspreidingsgebied is het wel een talrijke soort. Hij past zich goed aan aan veranderende omstandigheden in zijn leefgebied. De nestbouw, balts en uiting van sociale eigenschappen vereist bij deze soort aardig wat ruimte. Een groep van deze vogels is een spektakel in een ruime volière. De volière kan ingericht worden met grote takken. De volière beplanten heeft weinig zin aangezien de vogels deze zullen slopen. Mogelijk heeft dit gedrag dezelfde oorsprong als bij de maskerwever (Ploceus velatus), waarin ze de nesten beschermen tegen grazende giraffes. Maskerwevers plukken dan alle blaadjes van de takken zodat deze niet takken niet meer interessant zijn voor de giraffes en de nesten dus veilig zijn. Aangezien zowel de locatie als de nestbouw zelf, zeer vergelijkbaar is met de maskerwever, is dit een mogelijk oorzaak van dergelijk gedrag. De vogels bouwen hun nesten in afhangende takken van Acacia's. De vogels zijn redelijk sterk en, wanneer goed geacclimatiseerd, kunnen deze soorten prima in de buitenvolière verblijven. Vorst wordt redelijk goed verdragen, maar bijverwarming in de winter is wenselijk en men zal een extra oogje in het zeil moeten houden voor de zekerheid."
We zijn benieuwd of deze Jacksons-wever de komende winter zal overleven. Dankzij Jan weten we nu ook wat dat vogeltje eet. Vanmorgen zat ie gezellig met een paar mussen aan het ontbijt : witte rijst! We zouden hem kunnen vangen en meegeven aan Mauro. Dat Afrikaans vogeltje schijnt overigens aardig wat te kosten. Ik bedoel in dit geval de Jacksons-wever.