woensdag 11 september 2013

Wat is dat voor een God?

Ergens hoorde ik van iemand, dat hij als kind geregeld door zijn vader geslagen werd. Niet vanwege zijn gedrag, maar omdat het in de Bijbel staat. Ik geloofde mijn oren niet, maar de spreker zei ook nog dat zijn vader tijdens het slaan huilde. Hij vond het zo erg om zijn kind 'zomaar' te moeten slaan. Maar ja, het staat in de Bijbel en pa was erg gelovig. De vader refereerde aan teksten in het Bijbelboek Spreuken, waarin gesproken wordt over o.a. het gebruik van de gesel. 'Wie de gesel spaart is slecht voor zijn zoon', is onder andere te lezen.
Onlangs zijn in Duitsland kinderen weggehaald bij een sekte. Ook daar werden kinderen regelmatig gegeseld of met een roe geslagen. Ook omdat het in de Bijbel staat. Net als de andere wang toekeren na een klap. Arme kinderen. Die zullen ongetwijfeld denken : "Wat is dat voor een God?"
Niet dat de Bijbel een slecht boek is hoor. Zo denk ik er niet over. Maar er zijn mensen die graag zich beperken tot bepaalde teksten en daarmee aan de haal gaan.  Zo worden nog steeds mensen gestenigd. De tekst dat de eerste steen geworpen mag worden door hen die zonder zonden zijn, slaan ze gemakshalve over. Die heeft een spelbreker bedacht. Niet God.
Zelf zoek in ik dat soort teksten meer de gedachte dat je je kinderen goed moet opvoeden en er zoiets als straf bestaat of zo je wilt gevolgen. Dus dat slaan, stenen gooien, kruisigen, ledematen afhaken dan wel -snijden en dergelijke neem ik niet letterlijk. Misschien zullen al die kinderen later, als ze groot zijn, zich afvragen : "Wat was dat voor een vader?"