maandag 9 september 2013

Terug in de boomgaard


Vanmorgen was het dan zover. tegen tien uur kwam ik in de boomgaard aan. Daar werd ik opgewacht door bijna al mijn collega-plukkers. Uiteraard was het eerst even bijpraten. Daarna kregen we koffie met een stuk heerlijke appeltaart, die de vrouw van de baas een dag eerder zelf had gebakken. We kregen eerst de status te horen van de boomgaard in het algemeen en de rassen in het bijzonder. Daarna, het was inmiddels half elf, begonnen we officieel met de pluk van 2013. In koppels van twee reden we met de treintjes door de rijen Santana's. Een speciaal appelras voor mensen met een appelallergie. Ja, mooi hè. Toch appels eten terwijl je er allergisch voor bent.
Na de lunchpauze hoorden we luide knallen. Links en rechts hoorde ik gemompel over Syrië. Maar de bron bleek anders. Het was het geluid van een zogenaamd hagelkanon. Er was een donkere lucht op komst, die nattigheid voorspelde. Het hagelkanon gaf aan dat hagel verwacht werd. Zelf wist ik niet van het bestaan van zo'n kanon. Mij werd verteld dat het kanon een omstreden apparaat is om hagelbuien tegen te gaan. Veel fruittelers geloven erin en zeggen er baat  bij te hebben, terwijl veel meteorologen het onzin vinden. Door met tussenpauzen het kanon af te schieten worden schokgolven gemaakt, die de opbouw van een hagelbui moet tegen gaan.
We hebben wel wat hagel gezien, maar die was zeer klein van formaat. Daarna brak de zon weer door en konden de regenpakken weer uit. Morgen mogen we wachten tot het droog is. Men verwacht dat het pas rond 10 uur zover zal zijn. Eerder hoeven we niet te komen. We gaan Buienradar maar in de gaten houden.