dinsdag 10 september 2013

In varkensmanden gedeporteerd

In het algemeen is de aandacht voor datgene wat plaats heeft gevonden in het voormalige Nederlands Indië nogal onderbelicht. Het lijkt vaak alsof alleen in Europa oorlog en ellende was. Maar dat is niet zo. Ik geef toe dat ik zelf ook niet geheel op de hoogte ben van de toestanden in het voormalige Indië.
Zo las ik onlangs met verbijstering over de varkensmanden affaire in het blad PelitaNieuws. Het betrof een van de barbaarse methoden van de Japanse bezetters, om zich van krijgsgevangen te ontdoen.
 Krijgsgevangenen werden in kleine van bamboe gevlochten manden (oorspronkelijk bedoeld om varkens te vervoeren) gestopt en op mensonterende wijze vervoerd naar de kust. Daar werden ze levend in zee gedumpt. Dit brute optreden vond voornamelijk op het eiland Java plaats en naar zeggen op grote schaal. Het wordt bevestigd door meer dan honderd ooggetuigen. De meeste van dergelijke transporten werden in Soerabaja gezien. De gekooide gevangenen werden met treinwagons en vrachtwagens afgevoerd om vooral in de Straat Madura in zee gegooid te worden.
Aan deze oorlogsmisdaden is geen enkele aandacht geschonken. Op wat voor manier dan ook. Niet door het leger, niet door de overheden of internationale instanties en niet door historici. Aan de Universiteit van Tilburg wordt een promotie onderzoek gedaan naar de Varkensmanden affaire. Misschien komt er meer aan het licht.