vrijdag 13 september 2013

Japan en excuses?

De Japanse regering is boos. Boos op een aantal cartoons dat in een Franse krant gepubliceerd is. Ze drijven de spot met de problemen rond de kerncentrale in Fukushima in relatie tot de Olympische Spelen die het land toegewezen zijn. Zo zijn er wedstrijdzwemmers afgebeeld in pakken die hem beschermen moeten tegen nucleaire besmet zwemwater. De Japanse regering heeft over deze ramp bewust heel veel verzwegen en gedaan alsof het allemaal wel meeviel.
Het lijkt erop dat de Japanners het publiceren van dit soort cartoons wil laten verbieden door de Franse regering en excuses eist van de betreffende redactie.
Japanners staan bekend om een heel andere soort van humor. Daarin gaat hen niets te ver. Ze lachen zich rot wanneer een bejaarde voor de grap van een trap geduwd wordt. Tijdens de oorlog gingen lachend, gierend en brullend alle remmen los. En excuses aan bieden? Japanners kennen dat fatsoensfenomeen niet eens. Heel jammer, want dat zouden niet alleen veel mensen, maar ook het milieu in het algemeen en de walvissen en dolfijnen in het bijzonder heel erg op prijs stellen.