donderdag 5 september 2013

In Nederhorst den Berg

Mijn Benlli in de Jamathi tijd
Tijdens die mooie fietstocht rond de Loosdrechtse Plassen kwamen we ook in het plaatsje Nederhorst den Berg terecht. De naam is voor mij net zo bekend als Leiderdorp, Leiden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. En Lelystad natuurlijk.
Die bekendheid heeft het dorp vooral te danken aan mijn hobby : motorsport. Wie Nederhorst den Berg zegt, zegt Jamathi, TT, Paul Lodewijkx, Martin Mijwaart en Jan Thiel. De jaren 60 en 70. Toen ik in dat plaatsje luidt "Jamathi!" riep, begon iemand Engels te praten tegen mij. Hij dacht dat ik een Japanse toerist was die de weg kwijt was. Opvallend genoeg zeiden deze namen de eigenaar van het café, waar we even later wat dronken, helemaal niets! Hij bleek import te zijn. Nou, dan mag de gemeente Nederhorst den Berg deze middenstander die nota bene buitenlui ontvangt alsnog een inburgeringscursus laten volgen in lokale beziens- en wetenswaardigheden. Een misser van de hoogste orde!
Meneer voelde ook aan, dat hier iets ernstigs aan de hand was. Hij spoedde zich naar binnen, waar een kleine vertegenwoordiging van de inheemse bevolking rokend aan de zuchtende bar hing. Even later kwam hij even papegaaien wat hem gezegd was. Maar over Paul wist ie niets over diens trieste einde en over Jan bij Aprilia ook niks. Ik durfde niet eens meer over Martin te beginnen. Wat een doffe ellende. Weer geen gesprekspartner en/of wandelende informatiebron. Ik heb ook maar niet naar die oude schuur gevraagd. Wel naar de rekening. Teleurgesteld verliet ik Nederhorst den Berg. Geen Paul, geen Jan, geen Martin, zelfs geen Jamathi. Wel een cafébaas die van niets weet.